Kategorie Potrawy z dziczyzny PIECZEŃ JELENIA

Ost. ogłoszenia

Użytkownicy

265 zarejestrowanych
0 w tym miesiącu
ostatnio: xaveryponek
Księga Kucharska
Cookbook

 

Kategorie Potrawy z dziczyzny PIECZEŃ JELENIA

Poprzedni przepis
Następny przepis
PIECZEŃ JELENIA
PIECZEŃ JELENIA

Autor:

Ocena:  Point1Point2Point3Point4Point5

(8głosy(ów))

Opis:
Sposób przygotowania
PieczeŃ jelenią wymoczyć w mleku kwaśnem przez godzin trzy najmniej, wypłókać w wodzie, wytrzeć serwetą, uszpikować endywią wewnątrz, a po wierzchu słoniną, za pomocą szpikulca, i ozorem uprzednio zgotowanym i zaziębionym, aby dał się dogodnie krajać do szpikowania. Zrobić ciasto chlebowe i rozwałkować. PieczŃ jelenią nieco posolić i masłem polać, i ciasto także; zawinąć pieczeŃ w ciasto szczelnie, aby sos nie wyciekał ze środka; ułożyć na pokrywie i wstawić do gorącego pieca na trzy godziny. Daj±c do stołu, wprędce zdjąć ciasto, bulonem zarumienionym z masłem polać jeleninę, obsypać tartą bułką i tak podawać komu. PIECZEŃ JELENIA DRUGIM SPOSOBEM. Gdy już pieczeŃ oczyszczona, wymoczona i przyrządzona, jak się wyżej powiedziało; należy papier podźyngować masłem; kilka listków bobkowych położyć na pieczeni, polać masłem i nieco posolić,poczem obwinąć ją w papier, obwiązać szpagatem, i włożywszy na rożen regularnie obracać, często polewając masłem papier; piec tak przez godzinę; poczem papier precz odrzucić, pieczeŃ położyć na blachę, oblać a la kremem, parmazanem tartym nieco obsypać, i wstawić do pieca nieco gorącego, aby się przyrumieniła, i w miarę dopiekła.Wziąć masła świeżego pół funta, rozpuścić, wsypać mąki marymontskiej tyle, aby rozbiwszy ją z masłem, massa była gęstawa, i na żarze to podsmażyć, bezprzestannie mieszając i wlewając po troszku śmietanki, rozrobić tej massy z półtory kwarty, wrzucić kilka listków kwiatu muszkatelowego, i ciągle mieszając gotować do gęsta; przetrzeć przez sito, wymieszać, dodać gdy ostygnie 4 żółtka, i znowu wymieszawszy dać sos do pieczeni.
Uwagi
KUCHNIA MYŚLIWSKA czyli NA ŁOWACH: DLA UŚMIERZENIA GŁODU, DOGADZAJĄC ORAZ NAJDELIKATNIEJSZEMU SMAKOWI Z DODANIEM RAD I PRZEPISÓW, DO URZĄDZENIA UBITEJ ZWIERZYNY CZWORONOŻNEJ LUB PTASTWA, TUDZIEŻ PRZYGOTOWANIA NAPRęDCE POSIŁKU, Z WYBRANYCH ROZMAITYCH DROBNYCH CZĄSTEK ZWIERZYNY, PRZEZ JANA SZYTTLERA. WILNO. Drukarnia A. Marcinowskiego. 1845. Pozwolono drukować pod warunkiem złożenia po wydrukowaniu exemplarzy prawem przepisanych w Komitecie Cenzury. Wilno 1844 roku 5 Junii. Cenzor. Radźca Kollegialny i Kawaler. JAN WASZKIEWICZ

 

Szczegóły potrawy pokaż/ukryj Pokaż lub ukryj szczegóły przepisu

 

Ocena przepisu
1 (zły) 1
Picture
2
PicturePicture
3
PicturePicturePicture
4
PicturePicturePicturePicture
5
PicturePicturePicturePicturePicture
5 (dobry)

Autor komentarza Komentarz
Niearejestrowani użytkownicy nie mają możliwości komentowania. Najpierw zrejestruj się.

 

Metalex - Lublin    Weterynarz w Puławach    Zwierzyniec Park Rozrywki w Leonowie    Usługi Stolarskie w Lublinie     Przychodnia Weterynaryjna REX w Lublinie   Sprzedaż opału ekologicznego, brykiet, pelet z Leonowa